Home Tekentaal Boek Cursusaanbod Therapie Wie ben ik Route Prijzen Inschrijven Informatie Links

 

Het Kleur-Rijk

Praktijk voor Tekentaal

Persoonsbeschrijving 

Ik ben Anna Dekker-Koopman, geboren in 1948 en sedert 1971 gehuwd. Samen met mijn partner mocht ik 2 zonen naar de volwassenheid begeleiden en beiden zijn inmiddels uitwonend. Creativiteit heeft in mijn leven een heel grote rol gespeeld. Allereerst om in mijn jeugd te kunnen overleven in extreme omstandigheden en daarna om te kunnen ontdekken wie ik was en wat in dit leven mijn taak was, om uiteindelijk van overlever een levensgenieter te worden. Het overleven in extreme omstandigheden leidde uiteindelijk op mijn 43e tot burn-out en overspanning. Psychische hulp, rust en mezelf uiten via allerlei creatieve mogelijkheden hebben mij geholpen om weer bij mijn eigen ‘bron’ te komen.
De 4,5 jarige periode waarin ik de hulp kreeg van de Unitieve Psychotherapeut Peter Kieft, is de meest leerzame periode van mijn leven geweest. Het werd voor mij een even lang durende opleiding praktische psychologie die je nooit op die manier uit de boeken kunt leren en is van onschatbare waarde gebleken bij het werken met mensen. Het heeft van mij een ervaringsdeskundige gemaakt.

Heilzaam op creatief gebied voor mij waren vooral de Mandala tekencursussen bij Afra Vlaar-van Diepen, het Meditatief Schilderen bij Luciette van Hezik en daarna de Opleiding Genezend Tekenen van Lisa Borstlap.

De tekentaal en het werken met kleuren bleek bij mij persoonlijk zeer goed aan te slaan, waardoor het moeilijke proces om bij mezelf te komen, me daarnaast zoveel plezier, inspiratie en kennis opleverde dat ik daarvan mijn vak heb gemaakt. Waarin alle puzzelstukjes van mijn leven wat verdere opleidingen en andere werk- en levenservaringen betreft, naadloos pasten in het totale beeld. Het werken met mensen op deze manier geeft mij ontzettend veel voldoening. Waardoor werk voor mij is geworden tot zichtbaar gemaakte liefde. Door het werken met de mensen die sinds 1995 op mijn pad terechtkwamen, mocht ik steeds opnieuw ontdekken welk een wonder deze creatieve uitingsvorm: de tekentaal, eigenlijk is. En hoe dit op een ongelofelijke manier ons zelfhelend vermogen kan aanspreken.

Op uitnodiging van het Horizon College in Hoorn en de Nederlandse Academie voor Psychotherapie in Amsterdam ben ik daar een aantal malen gastdocent geweest, waarbij gebruikmaking van de tekentaal tot opmerkelijke inzichten leidden van de studenten.

Tijdens mijn bestuursperiode als secretaris en voorzitter van de Beroeps Vereniging Tekentaal, heb ik mij sterk gemaakt voor erkenning van tekentherapie bij de zorgverzekeraars. Waardoor een groot aantal zorgverzekeraars ertoe over zijn gegaan om tekentherapie geheel of gedeeltelijk te vergoeden, mits je een aanvullende verzekering hebben voor alternatieve geneeswijzen. Welke zorgverzekeraars dat zijn is te vinden bij het onderdeel: therapie. 

Door mijn jarenlange ervaring in dit vak, begeleid ik regelmatig de net afgestudeerde tekentaaldocenten en tekentherapeuten en kan ze zo net dat steuntje in de rug geven en inspireren om met deze prachtige vakken de wereld in te gaan.

Mijn levenservaringen en jarenlange werkervaringen in deze vakken heb ik beschreven in mijn boek: Licht in de duisternis, wat in maart 2009 is uitgekomen. Zie meer hierover bij het onderdeel: boek

Per 1 januari 2011 ben ik door omstandigheden in combinatie met mijn leeftijd, officieel gestopt met de praktijk.

Ons huis met de praktijk is inmiddels verkocht. Per 11-1-2013 is ons adres: Wipmolenstraat 52,   1657 AT in Abbekerk. Telefoon 0229-725582.